Pestki Dyni jako Superfood – w naszym chlebie znajdziesz wszystko, co najlepsze dla zdrowia.

 

Jak często zdarza nam się spożywać nasiona czy ziarna? Nie licząc sytuacji, w których służą one jako dodatek do różnych potraw, tak naprawdę robimy to dość sporadycznie, a to wielki błąd. W nasionach ukryte są prawdziwe skarby. Ich wpływ na nasz organizm może być nieoceniony. Ziarna i nasiona, bo o nich mowa, od tysiącleci cenione są za walory odżywcze, nazywane są pokarmem życia. Stanowią nieocenione źródło witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

 

Pestki dyni – Bo dziś właśnie o nich będziemy pisać. Są bogatym źródłem witaminy E, B 1, B 2, A, C oraz, jakże dziś docenianej witaminy D. Są też idealnym źródłem magnezu, cynku, fosforu, żelaza, manganu i miedzi. Wspierają układ odpornościowy i są składnikiem diety antyzapalnej, wykazują działanie alkalizujące. Pestki dyni zawierają też NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Dzięki zawartości L-tryptofanu pestki dynia stają się też pomocne przy leczeniu depresji, bezsenności i niepokoju. Stanowią skuteczną broń w walce z pasożytami układu pokarmowego. Pestki dyni stosuje się też w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skórnych takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka i trudno gojących się ranach. Pomagają przy stanach zapalnych błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. W naszym chlebie bez mąki zawrotność pestek dyni jest na tyle duża, że idealnie zaspokoją dzienne zapotrzebowanie na ich cudowne właściwości.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *