• Chleb Vegan z Jagodami Goji

    Chleb Vegan z Jagodami Goji 220g

Czy wiesz że...

Czy wiesz, że nasz Chleb może być podstawą każdej diety?

Dostarcza on odpowiedniej ilość węglowodanów, białka i tłuszczy, które są niezbędne organizmowi m.in. do przyswajania witamin.

Składniki: woda, płatki owsiane bezglutenowe, ziarna słonecznika 10%, siemię lniane brązowe 9%,

pestki dyni 7%, siemię lniane złote 4%, olej roślinny rzepakowy, SEZAM 3%, suszone jagody goji 2%,

syrop ryżowy, płatki SOJOWE, płatki gryczane, komosa ryżowa, błonnik roślinny,

suszony grys marchwiowy, sól, ekstrakty i aromaty przypraw.

Wartości odżywcze: w 100 gram produktu:

Wartość energetyczna 1367kj/328 kcal,

Tłuszcz 20 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 g,

Węglowodany 26 g; w tym cukry 5,1 g,

Błonnik 8,3 g

Białko 9,9 g,

Sól 1,1 g

Jagoda Goji uznawana jest przez wiele osób zajmujących się tematyką żywienia za najzdrowszy pokarm na świecie. Wynika to z tego, iż w swoim składzie posiada, aż 19 aminokwasów, z czego 8 egzogennych( organizm ludzki nie jest w stanie ich sam syntetyzować) oraz 21 cennych dla zdrowia pierwiastków (m.in.żelazo,wapń, cynk,miedź, selen). Jagody goji są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6, E oraz C, której zawiera o 50 razy więcej niż cytrusy. Ponadto, są pełne silnych przeciwutleniaczy, w tym karotenoidów, likopenu, luteiny i polisacharydów. W rzeczywistości polisacharydy stanowią 5 –8% suszonych jagód goji. Zawierają również duże ilości błonnika i białka. 100-gramowa porcja jagód goji dostarcza około 11 gramów białka, w porównaniu do zaledwie 1 grama białka na każde 100 gramów jagód lub malin.